Retronychia je izvedenica novijeg datuma (1999.), a  označava rast nokta unatrag. Vuče korijene iz dvije riječi: latinske „retro“ – što znači unatrag i grčke „onychia“ – nokat.

Karakterizira ju trijada simptoma: prestanak rasta nokta, proksimalna paronihija i xanthonychia (žuta boja nokta).

Nastaje najčešće uslijed ponavljane traume uzrokovane nošenjem neadekvatne obuće koja “gura” nokat unatrag i gore. Dolazi do upale na mjestu proksimalnog nokatnog nabora uz vidljiv rast novog nokta ispod starog. Distalni rub nokta najčešće dobro prijanja uz nokatni krevet, a rast nokta nije primjetan jer novi nokat raste ispod starog. Dolazi do začaranog kruga upale proksimalnog nabora nokta uz stvaranje piogenog granuloma, granulacije i žućkaste obojanosti nokta. Druga potvrda dijagnoze retronihije je prestanak rasta nokta-pacijent navodi da duže vrijeme nije imao potrebu skraćivanja zahvaćenog nokta.

Retronychia je često dijagnostički neprepoznata. Javlja se uglavnom u odraslih, ali se može javiti i u djece i mlađih adolescenata.

Statistički se najčešće javlja u žena (80%) i zahvaća nokte nožnih palčeva (>90%). Time se objašnjava uzročna povezanost nastanka retronihije  sa nošenjem neudobnih cipela kod žena, ali i uloga sportske, neadekvatne obuće kod trčanja u muškaraca. Nokti na rukama mogu biti zahvaćeni, ali se u tim slučajevima radi o akutnoj ozlijedi kao što je trauma, opeklina, artritis i akutna paronihija.

Liječenje

  • U upalnom stadiju provodi se aktivno liječenje upale ovisno o kliničkom izgledu i nalazu prethodne dijagnostičke obrade (mikološka obrada i bakteriološki bris).
  • U liječenju se kao dodatak osnovnoj protupalnoj terapiji provodi i terapija „taping metodom“. Zatezanjem podnokatnog tkiva  oslobađa se prostor za normalni rast nokta.
  • Potrebno je stalno nošenje zaštite na zahvaćenom prstu u obliku spužvaste tube kojom se sprječava ponavljanje traume.
  • Edukacija pacijenta: vrlo je bitno pacijentu objasniti uzrok nastanka promjena na noktu i način na koji se uzrok može eliminirati kao i metode pravilnog odabira obuće i čarapa koje su ključne kako u liječenju postojećeg problema; tako  i u sprječavanju nastanka recidiva.