Posebne značajke kože lica

Ljudska koža je različito građena na pojedinim dijelovima; što je direktno povezano sa razlikama u sposobnosti apsorbcije sastojaka koji se koriste u njezi kože. Naša koža je najtanja u predjelu oko očiju. Stoga preparati koji se koriste za čišćenje i njegu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Preporučaju se nježni čistači, bez iritansa i deterdženata. Novi galenski oblici su micelarne otopine pogodne za različite tipove kože koje uz poboljšanje njege smanjuju rizik alergijskih reakcija.

Micelarne otopine

Micele su mikrostrukture raspoređene u otopini (uglavnom u vodi) u kojoj se nalaze u strogo definiranoj koncentraciji koju nazivamo micelarna kritična koncentracija. U takovoj koncentraciji micele ostvaruju sferični oblik. Micele u micelarnim otopinama nisu posve otopljene u vodi , čime je omogućeno njihovo aktivno djelovanje.

Specifični esteri masnih kiselina se koriste kao sastojci (micele) u micelarnim otopinama jer imaju sposobnost formiranja sfera ukoliko se nalaze u specifičnim koncentracijama. Upotreba estera masnih kiselina u proizvodnji micelarnih otopina posljedica je njihovih amfifilnih osobina: hidrofilni pol koji vezuje molekule vode i lipofilni pol koji fiksira lipidne molekule. U kontaktu s kožom hidrofilni pol rehidrira, a lipofilni pol fiksira kožne lipide.

Interes za korištenje micelarnih otopina u dermatologiji:

  1. Esteri masnih kiselina čiste kožu nježno; bez rizika nastanka iritacije ili alergijske reakcije
  2. Ispiranje nije potrebno, nečistoće i sebum ostaju na prvoj pamučnoj blazinici natopljenoj micelarnom otopinom; druga pamučna blazinica će na površini kože ostaviti molekule vode i estere masnih kiselina što praktički omogućava rehidraciju kože
  3. Micelarne otopine ne sadrže alkohol, parfeme niti boje.

Za dermatologe, micelarne otopine su praktična rješenja čišćenja kože kod različitih dermatoloških problema:

  • osjetljiva koža: u različitim indikacijama kao što rozacea, netolerantna koža sklona alergijskim reakcijama, njega kože nakon kozmetičkih procedura (peeling, laser)
  • masna koža – koža sklona aknama, seborejički dermatitis
  • fragilna koža novorođenčeta ili djeteta (tanka, suha, delikatna koža).

U galenskom obliku micelarne otopine mogu se uklopiti različiti aktivni sastojci; ovisno o problematici i tipu kože, a s ciljem i čišćenja i njege kože zajedno.

Po tom principu micelarne otopine za čišćenje osjetljive kože sklone rozaceji sadrže ekstrakt aloa vere ili cucumis sativus ekstrakt.

Micelarne otopine za čišćenje i njegu masne kože sklone aknama sadrže bakar sulfat i cink glukonat koji imaju pozitivni učinak u liječenju kože sklone aknama na način da smanjuju lučenje loja.

Micelarne otopine namijenjene čišćenju osjetljive dječje kože sadrže alantoin s ciljem sprječavanja isušivanja kože.

Micelarne otopine se koriste specifično –namijenski; svaka problematika koristi svoj tip micelarne otopine jer su aktivni sastojci (micele) različite u pojedinim dermatološkim problemima.

Rizici korištenja micelarnih otopina su: korištenje neadekvatnih micelarnih otopina neprimjerenih tipu kože i korištenje nedozvoljenih supstanci u obliku micela koje su   uklopljene u sastav micelarne otopine