Spolno prenosive bolesti

Počnite s liječenjem na vrijeme! Obostranom pravovremenom reakcijom možemo spriječiti dugotrajne posljedice. Obratite nam se s povjerenjem!

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa. Mogu se prenijeti vaginalno, oralno ili analno, a najraširenije su spolno prenosive virusne bolesti (HPV, HSV, molluscum contagiosum), gljivične genitalne infekcije te genitalne bakterijske infekcije.

U Poliklinici Manola veliku važnost pridajemo ovom zdravstvenom problemu koji sve više pogađa mlađu populaciju zbog ranog stupanja u seksualne odnose. Osobe oboljele od spolno prenosivih bolesti najčešće osjećaju bol, svrbež i druge promjene kože u području spolovila ili čmara. 

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

HPV genitalna infekcija

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva HPV – humani papiloma virus.

Procjenjuje se da 50% ukupne populacije i 80 – 100% populacije u dobi između 18 i 25 godina pri spolnom odnosu dolazi u kontakt s HPV virusom, no oko 30% razvija simptome infekcije. Razlog tomu je tzv. samoizlječenje, koje uvelike ovisi o stanju imunološkog sustava pojedinca.

Prema genotipu, kod HPV infekcije razlikujemo dvije podskupine virusa: niskorizični i visokorizični tip.

Prisustvo niskorizičnih HPV podtipova izaziva pojavu genitalnih bradavica ili kondiloma koje su zarazne i prenose se spolnim odnosom.

Visokorizični podtipovi HPV virusa opasni su jer su povezani s pojavom abnormalnosti epitela i mogućnošću nastanka karcinoma.

Najčešći klinički oblik HPV infekcija je condylomata acuminata ili genitalne bradavice. Promjene se mogu javiti kao pojedinačne ili multiple papule u predjelu penisa, vulve, cervixa, vagine, perineuma ili analne regije.

Buschke-Lowenstein tumor veliki je kondilom s histološkim obilježjima lokalne destrukcije i invazije bez metastaziranja. Ovi kondilomi su nalik karfiolu i smješteni su perianalno ili rjeđe na glansu penisa.

Condylomata plana su pigmentirane crveno-smeđe bradavičaste papule, poznate pod nazivom bowenoidna papulosa, histološki imaju arhitekturu kondiloma sa znakovima karcinoma in situ. Kod muškaraca se najčešće vide na glansu ili korpusu penisa, a kod žena oko stidnih usana, u preponama i perianalnoj regiji. Od subjektivnih simptoma uglavnom se javlja svrbež, a kod većeg broja kondiloma mogu se javiti krvarenje i bol.

Liječenje HPV genitalne infekcije

Ne postoji univerzalni lijek za HPV infekciju, niti je svaku HPV infekciju nužno liječiti. Najviše nade u primarnoj prevenciji HPV infekcije i njezinih posljedica polaže se u cijepljenje.

Kod pojave manifestnih promjena izazvanih HPV virusom (kondilomi i cervikalna displazija) liječenje je nužno. Postupak liječenja kondiloma može biti zahtjevan, posebice kod osoba oslabljenog imuniteta.

Sifilis

Sifilis je kronična zarazna bolest uzrokovana bakterijom treponema pallidum, a najčešće se prenosi direktnim nezaštićenim spolnim kontaktom. Zahvaća kožu, krvožilni, koštani i središnji živčani sustav. 

Simptom sifilisa je tamnocrvena makula (mrlja) koja postupno prelazi u papulu  u čijem središtu nastaje ulkus (čir, defekt kože ili potkožnog tkiva). Dno je glatko i sjajno, a rubovi uzdignuti. Najčešće je smješten na vanjskom spolovilu.

Promjenu na koži prati vrućica, slabost, grlobolja, renoreja, glavobolja, bolovi u mišićima, osip, gubitak kose, promjene na noktima i sl.

Liječenje sifilisa

Najčešći lijek u borbi protiv sifilisa je penicilin ili doksiciklin. O promjenama na koži važno je posavjetovati se s liječnikom.