[av_slideshow_full size=’featured’ stretch=” animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ src=” attachment=” attachment_size=” position=’top left’ repeat=’no-repeat’ attach=’scroll’]
[av_slide_full slide_type=’image’ id=’148′ video=” mobile_image=” video_format=” video_ratio=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_right caption_right_framed caption_framed’ link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” button_label=” button_color=’light’ link1=’manually,http://’ link_target1=” button_label2=” button_color2=’light’ link2=’manually,http://’ link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.1′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full]

[/av_slideshow_full]

[av_heading heading=’Psorijaza’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Psorijaza je jedna od najčešćih bolesti kože. Pojava psorijaze u dječjoj dobi nije rijetka.

Češća je u djevojčica. Nasljeđe je bitan čimbenik u nastanku bolesti i vidi se u polovice oboljelih.

Patogeneza

Ključni događaj u nastanku psorijaze je poremećena regulacija T stanica koja dovodi do Th1 dominirajuće upalne reakcije. Genetski čimbenici su također vrlo bitni u nastanku bolesti.

Kod psorijaze dječje dobi, streptokokni antigen je najpoznatiji okidač bolesti.

Klinika

Klasična promjena neliječene psorijaze je crveni plak s debelom ljuskom srebrne boje. Klinički spektar može značajno varirati. Dio pacijenata može imati svega nekoliko promjena na karakterističnim mjestima, kao što su koljena, laktovi, donji dio leđa, vlasište. U težih oblika promjenama je zahvaćen veći dio tijela. U ovih pacijenata promjene započinju kao manje, crvene mrlje s tanjim ljuskama, koje se povećavaju, međusobno spajaju te ponekad prekrivaju cjelokupnu površinu tijela (psorijatična eritrodermija). Psorijaza može zahvatiti nokte, dlanove, tabane, anogenitalno područje. Promjene mogu biti pustulozne (gnojne). Kobnerov fenomen se često vidi kod psorijaze. To je pojava novih, psorijatičnih promjena na mjestima traume (ožiljak nakon operacije, iritacija kože). Tijek psorijaze je kroničan (poboljšanja i pogoršanja).

Kod djece se najčešće vidi tzv. guttata psorijaza (promjene su veličine kapi) a isprovocirana je streptokoknom infekcijom, najčešće ždrijela. Klinički se ovaj oblik psorijaze manifestira malim, crvenim i ljuskavim promjenama koje su gusto raspoređene po trupu, licu i vlasištu. Kod male djece psorijaza može započeti u anogenitalnoj regiji i tada se često zamijeni s pelenskim osipom. Najčešća sistemska komplikacija psorijaze je psorijatični artritis koji se češće vidi kod psorijaze odraslih. Svrbež je kod psorijaze prisutan u 20-40% oboljelih.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovi kliničke slike i histološkog nalaza. Bitno ju je razlikovati od pityriasis rosea, pityriasis lichenoides chronica i numularnog ekcema. Ponekad je pityriasis rubra pilaris slična psorijatičnim promjenama ukoliko su lezije grupirane.

Terapija

Temelj terapije je liječenje postojećih promjena, te intenzivna njega izliječene kože u cilju sprječavanja nastanka novih psorijatičnih promjena.

Kod guttata psorijaze (promjene u obliku kapi) potrebno je isključiti infekciju ždrijela beta hemolitičkim streptokokom. Od pretraga je bitno učiniti bris ždrijela s antibiogramom, pregled urina i odrediti antistreptolizinski titar. Ukoliko se dokaže streptokokna infekcija potrebno je provesti peroralnu terapiju penicilinom ili eritromicinom.

Lokalna terapija

Rutinska njega kože

Vrlo je važna svakodnevna njega kože. Suhoća kože i iritacija mogu potaknuti ponovnu pojavu psorijatičnih promjena. Primjena uljnih kupki i krema (losiona) za njegu suhe kože je temelj održavanja i njege kože kod oboljelih od psorijaze.

Uklanjanje ljuski

Kako bi promjene na koži bilo lakše liječiti, potrebno je ukloniti ljuske koje se nalaze na površini psorijatičnih žarišta. Za uklanjanje ljuski najčešće se koristi 3-5% salicilna mast koja se primjenjuje 1-2 puta na dan tijekom 3 dana. Primjena salicilne masti se ne preporuča za veće površine, niti za djecu starosti ispod 3 godine.

Antralin

Najučinkovitiji preparat za liječenje psorijaze je antralin. Ima citostatski učinak kojim se postiže brz i dugotrajan terapijski odgovor. S druge strane zbog moguće iritacije vrlo je bitno da se terapija provodi pod nadzorom liječnika-dermatologa koji ima iskustvo u radu s antralinom. Zbog iritacije antralin se često primjenjuje kao “short contact therapy” odnosno psorijatična promjena se namaže antralinom, ostavi 5 minuta i ispere. Svaka 3 dana dužina kontakta s antralinom se postupno povećava.

Analozi D vitamina

Analozi D vitamina primijenjeni lokalno stimuliraju diferencijaciju keratinocita i blokiraju njihovu proliferaciju. Primjenjuju se kao calcipotriol ili tacalcitol za liječenje ranih psorijatičnih promjena. Zbog mogućnosti hiperkalcemije koncentracija i tretirana površina moraju biti pod strogim nadzorom liječnika-terapeuta. Calcipotriol se ne preporuča primjenjivati kod djece mlađe od 6 godina; tacalcitol u mlađe od 12 godina.

Lokalni kortikosteroidi

Primjena lokalnih kortikosteroida se ograničava za liječenje malih površina kože zahvaćenih psorijatičnim promjenama. Najčešće se preporučaju za liječenje promjena vlasišta, noktiju, dlanova i tabana. Ne preporuča se dugotrajna primjena KS na lice, pazuhe i anogenitalno područje.

Nove generacije kortikosteroidnih preparata su sigurnije od ranijih, iako se i dalje ne preporuča dugotrajna primjena.

 

Liječenje specifičnih anatomskih dijelova

Vlasište

Liječenje promjena u vlasištu započinje skidanjem ljusaka sa 3-5% salicilnom kiselinom u maslinovom ulju tijekom noći uz pranje kose ujutro keratolitičkim šamponom. Nakon nekoliko dana vlasište je spremno za terapiju. Kako kortikosteroidni preparati u vlasištu ne mogu uzrokovati atrofiju, za liječenje psorijaze vlasišta su preparat izbora. Primjenjuju se u obliku gela ili losiona 1x dnevno. Analozi D vitamina se također mogu primjeniti u liječenju promjena u vlasištu.

Lice

Uho i vanjski zvukovod se najučinkovitije liječe kortikosteridnim kremama ili mastima.

Lice je jako osjetljivo na kortikosteroidne preparate; ne preporuča se primjena dulja od nekoliko dana.

Katrani

U prošlosti su se katrani samostalno ili u kombinaciji sa UV svjetlom obilato koristili. Danas se, zbog dokazane kancerogenosti i nepraktičnosti primjene, više ne preporučaju.

Fototerapija

Ukoliko lokalna terapija nije učinkovita; u liječenju psorijaze se preporuča primjena UV svijetla-fototerapije (narrow band 311 nm).

Fototerapija se obično kombinira sa antralinom ili analozima D vitamina.

Kod djece, fototerapija se treba izbjegavati zbog rizika nastanka melanoma ili tumora skvamoznih stanica koji su značajno učestaliji kod pacijenata koji su opetovano bili na fototerapiji.

Sustavna terapija

Antibiotici mogu biti učinkoviti u liječenju guttata psorijaze. Sistemski kortikosteroidi nisu prikladni za liječenje psorijaze u djece. Methotrexat se primjenjuje za liječenje teških oblika psorijatičnog artritisa. Oralni retinoidi se zbog mogućeg utjecaja na okoštavanje ne preporučaju u liječenju psorijaze kod djece.

[/av_textblock]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_social_share title=’Podijeli’ style=” buttons=”]