Posebna problematika

U Poliklinici Manola možete riješiti problem dijabetičkog stopala (natisci) te postaviti nokatne korekturne kopče koje su namijenjene korekciji i liječenju noktiju.

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

Dijabetičko stopalo (natisci)

S obzirom na to da stopalo nosi cijelu težinu našega tijela, oštećenja malih krvnih žila i živaca uzrokuju niz poteškoća koje obično počinju na prstima, a potom se šire na taban, petu i svod stopala.

Promjena odnosa među kostima stopala uzrokuje spuštanje svoda stopala, što dovodi do poremećaja u njegovoj statici i, posljedično, nastanka natisaka.

Natisak je zadebljanje kože koje, ukoliko se ne liječi, prelazi u ponavljanu ozljedu mekog tkiva uz mogućnost nastanka rane, nekroze i gangrene.

Nastanku dijabetičkog stopala pogoduje i nošenje neodgovarajuće obuće (pretijesna, neudobna obuća) i čarapa te pogrešna njega stopala.

Liječenje dijabetičkog stopala

Liječenje dijabetičkog stopala zahtijeva suradnju dijabetologa, dermatologa, neurologa, ortopeda, vaskularnog kirurga i podologa. Sastoji se od kontrole razine šećera u krvi, pravilne njege stopala, ortopedske korekcije gaza nošenjem uložaka napravljenih prema individualnom otisku i prema potrebi te kirurškog liječenja rane.

Za sprečavanje nastanka dijabetičkog stopala iznimno je važno održavati razinu šećera u krvi u granicama normalnih vrijednosti, dovoljno se kretati, održavati adekvatnu higijenu, nositi prikladnu obuću i čarape i svakodnevno obavljati samopregled stopala.

Postavljanje medicinskih kopči

Nokatne korekturne kopče su medicinsko-podološka pomagala namijenjena korekciji i liječenju noktiju, prvenstveno noktiju na nogama. Ispravnom primjenom korekturnih kopči mogu se izbjeći kirurški zahvati.

Za izradu kopče koristi se posebna žica koja se konstruira prema nokatnoj ploči za svakog pacijenta individualno. Na krajevima žice saviju se pričvrsnice u obliku ”kuke”, one se kao fiksatori postavljaju ispod dva nasuprotna bočna dijela nokta, pod nokatnu ploču.

Slobodni krajevi žice se zavežu i pričvrste u sredini nokta posebnim instrumentom dok se ne postigne željena sila stezanja nakon čega se žica fiksira za nokatnu ploču.

Na tjednim kontrolnim pregledima vrši se procjena jakosti sile stezanja pa se prema potrebi dodatno steže ili otpušta.

Osnovne indikacije za postavljanje korekturne kopče su: urasli nokti, „zarolani“ (savinuti) nokti, hiperkeratoze i kurje oči smještene u kanalu nokta ili ispod nokatne ploče.

Nakon postavljanja korekturne kopče preporuča se tjedni kontrolni pregled kod podologa i svakodnevna samokontrola samog pacijenta.