Koža vijeđa spada u najtanje dijelove kože  ljudskog tijela, zbog čega je izrazito osjetljiva i zahtjeva posebnu pažnju i njegu.  Zbog specifičnosti građe, vrlo je važno čistiti ju i njegovati specifičnim preparatima namijenjenim isključivo za ovo područje.

Znaci umora, podočnjaci, bore,  otok i upala vijeđa problemi  su koji nas posebno smetaju jer su oči jedan od bitnih sudionika u komunikaciji, pa su promjene na njima lako uočljive.

Podočnjaci se često pojavljuju nasljedno, kod osoba tamnog tipa kože i kod nekih bolesti. Postaju izraženiji  s godinama  jer koža vijeđa postaje tanja, prozirnija za male krvne žile smještene neposredno ispod površine.  Make up može pomoći u ranim stadijima. Ukoliko se radi o blago naglašenoj pigmentaciji, preporučaju se lagane, tekuće teksture korektora. Ukoliko su podočnjaci naglašeni preporučaju se teže, kremaste teksture.  Preparati za posvjetljivanje koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu s dodatkom vitamina C, K i E vrlo su učinkovite u posvjetljivanju  podočnjaka.  Kofein kao sastojak  pomaže u posvjetljivanju podočnjaka jer potiče konstrikciju (stiskanje) krvnih žila.  Kemijski pilinzi pokazuju iznimno dobar učinak u posvjetljivanju podočnjaka.

Otok  vijeđa  je stanje u kojem dolazi do nakupljanja tekućine u predjelu oko očiju.  Može nastati kao posljedica  alergijske reakcije na hranu, na lijekove ili na inhalacijske alergene (pelud, perje, prašina, životinjska dlaka), a  može biti znak pojačane funkcije štitnjače, nepravilnog rada bubrega , prehlade, sinusitisa ili  infekcije oka. Kako bi se postavila ispravna dijagnoza  i shodno tome prilagodilo liječenje vrlo je bitno dobiti detaljne informacije o pojavi  otoka (jutro, noć), prehrani, navikama (pušenje, alkohol, količina sna), lijekovima, radnoj sredini ( klimatizacija), boravku u prirodi, kontaktu s životinjama i postojanju drugih bolesti.

Dermatitis (upala) vijeđa  je upala kože oko očiju. Najčešće je posljedica kontaktne alergijske reakcije na kozmetičke  preparate koji se koriste u svakodnevnoj njezi . Pri tome treba obratiti pozornost na: preparate za skidanje make-upa, preparate za jutarnju/ večernju njegu kao i na sami make up.  Kapi za oči također mogu biti uzrok alergijskog dermatitisa. Osim alergijske reakcije uzrok dermatitisa vijeđa može biti iritacija (npr. leće),  seborejički dermatitis ili psorijaza.

Starenje kože oko očiju

Starenje kože nastaje kao posljedica hormonalnih i vanjskih utjecaja a dovodi do smanjenja elastičnosti kože i stanjenja epidermisa. Koža postaje suha, smanjuje se količina potkožnog masnog tkiva i žlijezda lojnica.  Ubrzanom starenju pridonosi kronično izlaganje suncu (tzv.photoaging). Kod osoba koje su veći dio života bili izloženi suncu znatno je smanjena količina kolagena, što za posljedicu  ima ranu pojavu bora i kapilara, te stvaranje viška kože. Bore oko očiju  je u ranom stadiju moguće korigirati primjenom preparata koji sadrže retinoičnu kiselinu, C, E i K vitamin, hijaluronsku kiselinu. Vrlo je važno adekvatno štititi ovu regiju od sunca (kreme sa zaštinim faktorom+kvalitetne sunčane naočale). Pilinzi sa trikloroctenom kiselinom, tretmani dermarollerom ili radiofrekvencijom predstavljaju vrlo učinkovite ne-kirurške anti-age metode .

Tijekom godina dolazi  i do prorijeđenja trepavica  što posebice smeta osobama koje su  u mladosti imale naglašene, guste i dugačke trepavice. Kako bi se zaustavilo ispadanje trepavica potrebno je brižno, adekvatnim preparatima skidati make up, koristiti maskare koje ne izazivaju alergijske reakcije i  njegovati trepavice   preparatima koji sadrže ramnozu, ceramide,  vitamin E, pantenol. Kako bi se postigao oporavak trepavica ne preporuča ih se mehanički traumatizirati (uvijanje, ugradnja umjetnih trepavica). U sastojcima seruma za poticanje rasta trepavica treba biti oprezan kod  dugotrajne primjene isopropyl cloprostenate jer se smatra da je taj sastojak identičan prostaglandinu koji se nalazi u kapljicama  za liječenje glaukoma i nije pogodan za dugotrajnu primjenu bez liječničkog nadzora.

Savjeti za njegu i odgodu starenja područja oko očiju

  • Nemojte pušiti! Za sunčanih dana uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom za područje oko očiju i zaštitne sunčane naočale. Pušenje i UV zrake oslabljuju kolagen i uzrokuju prijevremeno starenje kože
  • Njegujte kožu vijeđa ujutro hidratantnim preparatima koji sadrže vitamin C, K i E, niacinamid, koenzim Q10, hidroksi kiseline, ekstrakt zelenog čaja,  a navečer preparatom koji sadrži retinoičnu kiselinu (vitamin A). Retinoična kiselina  je najučinkovitiji anti-age  sastojak koji dokazano ima sposobnost “vraćanja biološkog sata unatrag”jer dovodi do zadebljanja epidermisa, poboljšava cirkulaciju i povećava  količinu kolagena i elastičnih vlakana. Za skidanje make-upa koristite micelarne otopine za vijeđe.
  • Ukoliko imate otok vijeđa, stavite hladnu žlicu umjesto obloga. Kad imate vremena držite oblog načinjen od  tanko narezanih krastavca.
  • Promijenite navike: Spavajte najmanje 7 sati i to na leđima. Zadnji obrok prakticirajte do 19 sati. Ne jedite preslanu hranu. Izbjegavajte alkohol. Jedite više ribe, voća i povrća. Pijte dovoljno vode. Kad radite na kompjuteru, trudite se da što češće trepćete-time ovlažujete oko. Izbjegavajte zatvorene prostore. Boravite u prirodi kad god je moguće.