Opća dermatologija

Pregled, dijagnostika i terapija bolesti kože

Koža je naš najveći zaštitni organ, čini 16% tjelesne težine. Na njoj se vide prvi znakovi mnogih bolesti. Zato je važno pomno pratiti promjene na koži (ne ih ignorirati!) i zaštiti kožu da bi ona mogla štititi nas!

U Poliklinici joj posvećujemo posebnu pažnju. Tražimo uzrok problema na vašoj koži, upozoravamo na posljedice.

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

Numularni ekcem

Numularni ekcem je bolest kože koja se manifestira kao simetrično raspoređena izbočenja prekrivena mjehurićima, kasnije krastama, duž ruku i nogu, a rjeđe na trupu. Ekcem je posljedica cirkulirajuće bakterijske infekcije, astme i/ili nasljedne alergijske sklonosti.

Čimbenici koji mogu pogoršati postojeće simptome su: temperaturne promjene, stres, suha koža, sapuni, deterdženti, metali…

Liječenje numularnog ekcema

Početna terapija zasniva se na kratkotrajnoj primjeni lokalnih kortikosteroida, ili kombinacije kortikosteroida s antibiotikom, jer su promjene kod numularnog ekcema nerijetko sekundarno inficirane. Paralelno uz terapiju potrebno je koristiti uljne kupke za pranje i emolijentne losione za njegu kože. Kod intenzivnog svrbeža preporučuje se kratkotrajna primjena antihistaminika, a kod terapijski rezistentnih oblika – fototerapija. Važno je izbjegavati kupanje i tuširanje vrućom vodom, upotrebu komercijalnih sapuna, nošenje vune i sintetike.

Psorijaza

Psorijaza je kronična nezarazna kožna bolest koja se može javiti u bilo kojoj dobi. Uvjetovana je poremećenom regulacijom T stanica koja stvara upalnu reakciju, genetskim predispozicijama, stresom, lijekovima, pušenjem…

Simptom psorijaze je crveni plak s debelom ljuskom srebrne boje. Promjena se najčešće stvara na predjelu koljena, laktova, donjeg dijela leđa, vlasišta. 

Liječenje psorijaze

S obzirom na to da suhoća kože i iritacija mogu potaknuti ponovnu pojavu psorijatičnih promjena, vrlo je važna njega kože. 

U liječenju, koje započinje uklanjanjem ljuski, koristi se antralin, analozi D vitamina, lokalni kortikosteroidi, katrani, fototerapija ili sustavna terapija.

Bolesti vlasišta

Promjene na vlasištu vrlo su česte i prisutne u svakoj životnoj dobi. Pravovremenom dijagnostikom spriječite ispadanje kose i bolesti vlasišta.

Obratite pozornost na: perutanje vlasišta, ispadanje kose, peckanje, svrbež…

Najčešće bolesti su: lichen planopilaris, frontalna fibrozirajuća alopecija, foliculitis decalvans…

S obzirom na to da su simptomi navedenih bolesti vrlo slični, dijagnostika je ključna!

Liječenje bolesti vlasišta

Prvi smo u regiji uveli TrichoLAB – neinvazivan program koji s velikom preciznošću analizira vlasište. Metodom trihoskopije razlikujemo bolesti i postavljamo točnu dijagnozu te propisujemo terapiju. Zahvaljujući fotodokumentaciji možemo pratiti tijek bolesti i proces liječenja.