Nokatne korekturne kopče su medicinsko-podološka pomagala namijenjena korekciji i liječenju problematike noktiju; prvenstveno noktiju na nogama.

Ispravnom primjenom korekturnih kopči mogu se izbjeći nepotrebni kirurški zahvati.

Za izradu kopče koristi se posebna žica koja se konstruira prema nokatnoj ploči; za svakog pojedinca individualno. Na krajevima žice saviju  se pričvrsnice u obliku”kuke”, koje se u svrhu fiksatora postavljaju ispod dva nasuprotna  bočna dijela nokta; pod nokatnu ploču.

Slobodni krajevi žice se povežu i pričvrste u sredini nokta posebnim instrumentom dok se ne postigne željena sila stezanja, nakon čega se žica fiksira za nokatnu ploču.

Na tjednim kontrolnim pregledima se vrši procjena jakosti sile stezanja, te se prema potrebi dodatno steže ili otpušta.

Korekturne nokatne kopče se razlikuju prema materijalu od kojeg su napravljene i načinu postavljanja.

Najčešće se primjenjuju: kopče s oprugama, zlatne kopče, korekturne kopče od plastične mase “BS” i “Onyclip”, kopče koje se sastoje iz nekoliko dijelova poput VHO-Osthold perfekt.

Uz navedene, postoji i čitav niz korekturnih kopči poput Fraser – kopče, 3TO, ORa, korekcijske titan, COMBIped – kopča, Podofix Aktivne ljepljive kopče, Erki, Unguisan Blue light.

Osnovne indikacije za postavljanje korekturne kopče su:

– urasli nokti

– zarolani nokti i

– hiperkeratoze i kurje oči smještene u kanalu nokta ili ispod nokatne ploče

Nokatne kopče se ne preporuča postavljati kod: postojanja gljivične infekcije nokta; odvajanja nokatne ploče od nokatnog kreveta, prisutnosti hematoma  ispod nokatne ploče,  zadebljane nokatne ploče, upalnih oboljenja nokatnog nabora (paronychie), recentne promjene boje nokta npr. kod psorijaze, melanoma…..

Priprema i postavljanje svake kopče je drukčija i zahtjeva znanje i iskustvo podologa.

Kod postavljanja korekturne kopče vrlo je bitan individualan pristup: od postavljanja  dijagnoze do procjene koja bi vrsta kopče i koji raspored sila stezanja bio optimalan za rješavanje postojećeg problema.

Bitno je napomenuti da kod dijabetičara treba dodatan  oprez kod odabira korekturne nokatne kopče. Zbog moguće neuropatije (oštećenja perifernih živaca s posljedično smanjenim osjetom) pacijenti ne osjete  bol ukoliko je kopča previše stegnuta što može dovesti do traume.

Korekcija  kopče se provodi svakih 4-8 tjedana; ovisno o brzini rasta nokta.

Ukoliko je potrebno, kopča se ponovno postavlja.

Nakon postavljanja korekturne kopče, preporučeni kontrolni pregledi podologa su na tjednoj bazi uz svakodnevne samokontrole od strane samog pacijenta.