Povratkom s godišnjeg odmora primjećujemo da naša koža ne izgleda više tako dobro kao inače. Ljetno sunce, sol, pijesak i vjetar mogu dovesti do nastanka suhoće kože i pojave promjene boje. Ove promjene nastaju kao zaštitni mehanizam kože, koja da bi se zaštitila od vanjskih čimbenika, na površini nakuplja slojeve mrtvih stanica. Rezultat je nastanak suhe kože, bez sjaja- iscrpljenog izgleda.

Uz  povećani rizik nastanka karcinoma kože, intenzivno izlaganje suncu povećava vjerojatnost nastanka pjega, sunčanih mrlja i općenito promjene boje.

U nastavku je nekoliko savjeta kako pomoći koži da se oporavi:

Update njege kože

Kada je ljeto završilo u njezi kože lica vratite se upotrebi  preparata koji sadrže hijaluronsku kiselinu, retinol, C vitamin, peptide i glikolnu kiselinu u noćnoj njezi.

Oni će pomoći  izbrisati tragove ljeta s kože.  Glikolna kiselina  potiče eksfolijaciju (ljuštenje) mrtvih stanica sa površine  i vraća koži živost i sjaj. Retinol ima potentan anti-age efekt koji ostvaruje  stimulirajući proizvodnju kolagena.  U dnevnoj njezi je dobro primijeniti preparat koji ima hidratizirajući učinak kao npr. hijaluronska kiselinu kako bi se potaknula obnova kožne barijere.

Temeljito pregledajte kožu

Ako niste do sada napraviti total body scan, jesen je pravo doba da to učinite.

Znanstvene studije pokazuju da intenzivno izlaganje suncu izaziva blagu supresiju imunog sustava kože što može dovesti do nastanka karcinoma kože. Naime, intenzivno izlaganje suncu uzrokuje oštećenje DNA stanica koje je početni događaj u kaskadi nastanka  karcinoma kože. Intenzivno izlaganje suncu može znatno ubrzati potencijalni  nastanak karcinoma kože.

Upravo iz ovih razloga bitno je da odvojite vrijeme i napravite temeljiti pregled kože uz fotodokumentaciju. Tako ćete sa sigurnošću moći rano detektirati pojavu novih ili promjenu u postojećim madežima što je ključno u ranom otkrivanju melanoma.

Ukoliko ste primijetili pojavu novih pigmentnih promjena ili promjenu u postojećim madežima obzirom na veličinu, oblik, boju, pojavu krvarenja ili svrbeža pokažite ju čim prije dermatologu.

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi su izvrstan način da osvježite kožu nakon ljeta. Uklanjanjem mrtvih stanica, pilinzi vraćaju koži sjaj i izbjeljuju nastale pigmentacije.

Izbor pilinga ovisi o problemu koji se rješava. Pilinzi mogu biti blaži s kraćim vremenom oporavka  ili jači ovisno o stupnju oštećenja kože od sunca, tipu kože, vrsti promjena koje se tretiraju.

Razgovarajte s dermatologom koji bi bio optimalan piling za Vas obzirom na problem koji želite ukloniti i vrijeme oporavka koje se kreće od 3 do 5 dana.

Laser tretmani

Laseri se  u dermatologiji uspješno koriste više od 20 godina. Rješavaju brojne kožne probleme: mrlje, sunčane pjege, kapilare, dlake, proširene pore, bore, akne ožiljke, dlake, ….

Jesen i zima su idealan period godine za laser tretmane. Ukoliko ste u nedoumici koji tretman je idealan za Vas,  savjet stručnjaka će Vam pomoći u odluci.