Moluske su zarazna bolest kože uzrokovana pox virusom. Najčešće se javljaju u djece suhe kože (atopičara); rjeđe u odraslih. Širenju infekcije uz suhu kožu pogoduje topla, vlažna sredina (bazeni) i neadekvatna higijena. Pox virus je izrazito epidermotropan (ima afinitet za  epiidermis kože).

Inkubacijski period (period koji prođe od kontakta s virusom do zaraze) je kratak i iznosi 14 do 50 dana. Kod djece je najčešći prijenos infekcije direktnim kontaktom; kod odraslih spolnim putem. Oštećena barijera kože kao npr.suhoća kod atopičara pridonosi lakšem prijenosu infekcije.

Klinički izgled

Moluske imaju tipičan izgled: tvrde izbočine (papule) u boji kože, promjera 3-5mm središnje udubljene. Najčešće se pojavljuju grupirane na trupu, rukama i nogama. Kod imunosupresivnih  pacijenata  (HIV i dr.) pojedine moluske mogu biti i veće od 15 mm u promjeru.

Moluske su najčešće asimtomatske, iako kod atopičara mogu biti praćene svrbežom.

Tijek je teško predvijeti

Spontana regresija (nestanak) unutar 6-9 mjeseci je moguća ukoliko je barijera kože očuvana. Kod atopičara rijetko dolazi do spontane regresije. U njih je  najčešći scenario: povećanje broja moluski i sekundarna infekcija.

Dijagnoza se lako postavlja na osnovi kliničke slike.

Ukoliko postoji dvobi, za potvrdu dijagnoze se  može napraviti patohistološka analiza nakon kiretaže.

Liječenje

Iako dio moluski spontano prolazi, tijek kod pojedinog djeteta je teško unaprijed predvidjeti. Ukoliko se radi o djetetu s atopijskim dermatitisom, prije svega se preporuča povećati njegu i reparaciju oštećene kožne barijere, kako bi se smanjila mogućnost širenja moluski na ostale dijelove tijela. Ukoliko moluske unutar 1-2 mjeseca ne pokažu tendenciju spontane regresije, već širenje, preporuča se započeti s terapijom.

Terapijske opcije su brojne i uključuju:

  1. Aktivne, ne-intervencijskemjere kao što su: okluzija ili premazivanje  25% vodenom otopinom gentiane violet;
  2. Kiretaža: uklanjanje kiretom nakon aplikacije anestetske (EMLA) kreme;
  3. Krioterapija: koja ima brojne nedostake kao što su bol tijekom i nakon krioterapije, s tim da često nije dovoljan jedan tretman;
  4. Laseri i elektrokirurgija predstavljaju opcije uklanjanja moluski koje se danas rijetko primjenjuju zbog boli i visoke cijene;
  5. Ostale mogućnosti uključuju terapiju salicilnom kiselinom (u obliku flastera) ili lokalnom primjenom retinoida koji u početku dovode do lokalne upalne reakcije, potom do nestanka moluski i predstavljaju dobar terapijski izbor.

U zadnje vrijeme jako dobre rezultate u rješavanju moluski pokazuje 5-10% otopina KOH koja se proimjenjuje 1-2 puta u danu tijekom 4-6 tjedana: dolazi do prolazne iritacije, i potom do nestanka moluski.