Madeži i pigmentirane promjene

Sustavnim praćenjem madeža i redovitom kontrolom možemo na vrijeme detektirati promjene na koži i time spriječiti stvaranje melanoma.

Preventivnim pregledima spriječite neželjenu promjenu i bolest!

Madeži i pigmentirane promjene mogu se pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupno. 

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

Madeži

Većina madeža pojavljuje se do 20. godine života, a izlaganje ultraljubičastom zračenju povećava njihov broj. Razlikujemo nekoliko oblika madeža: obične, kongenitalne i atipične.

Rizik nastanka melanoma u određenoj mjeri korelira s veličinom madeža. Promjena suspektna na melanom unutar kongenitalnog madeža obično se manifestira kao žarišno zadebljani pigmentirani čvor.

Pacijenti s multiplim atipičnim madežima i/ili multiplim običnim madežima trebali bi učiniti detaljan dermatološki pregled s fotografiranjem cijelog tijela ili ugroženih dijelova.

Dermatoskopija u Poliklinici Manola neinvazivna je dijagnostička tehnika koja koristi optičko povećanje za praćenje atipičnih madeža i za rano otkrivanje melanoma.

Sunčane pjege

Mrlje na koži (lentigo promjene) dobroćudne su promjene koje se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Posljedica su povećane aktivnosti melanocita, stanica smještenih na najgornjem sloju kože (epidermisu).

Najčešći oblici mrlja na koži su efelidi te obični (simplex) i solarni lentigo (lentigo solaris). Javljaju se na dijelovima tijela najizloženijima svjetlu.

Melasma

Melasma je čest poremećaj pigmentacije koji uglavnom zahvaća lice. Najviše su pogođene žene tamnijeg tipa kože koje žive u područjima s intenzivnim UV zračenjem.

Glavni čimbenici koji uzrokuju nastanak melasme jesu sunce, hormoni i nasljeđe. Promijenjeni hormonalni status uključuje trudnoću, poremećenu funkciju štitne žlijezde, akromegaliju. Melasma može nastati i kao posljedica uzimanja lijekova. Promjene nalik melasmi  mogu se javiti u sklopu kronične fototoksične reakcije na kozmetičke pripravke. Kod muškaraca ovakve reakcije najčešće izaziva “after shave lotion”.

 

Liječenje melasme

Liječenje melasme zahtijeva od pacijenta upornost i dosljednost. Terapija započinje u jesen i traje cijelu zimu. 

Za pouzdano praćenje rezultata terapije potrebna je fotodokumentacija: fotografija pacijenta na početku i svakih 6-8 tjedana terapije. 

Preparati za izbjeljivanje i kemijski pilinzi  terapija su izbora u liječenju melasme. U ovoj je terapiji  nužna svakodnevna primjena fotozaštitnih preparata. Od fotozaštitnih sredstava preporučuju se preparati koji sadrže fizikalne filtere kao npr. cinkov oksid ili titanov dioksid.

Vitiligo

Vitiligo je stanje u kojem dolazi do gubitka pigmenta (melanina) u koži. Melanin određuje boju kože, a proizvode ga stanice kože koje se zovu melanociti. Smatra se da 0.5-1% ukupne populacije ima vitiligo.

Glavni klinički znak vitiliga je depigmentirana mrlja koja je u početku izrazito bijela, oštro ograničena od okolne kože i ne ljušti se.

 

Liječenje vitiliga

Cilj liječenja vitiligo promjena je kozmetički – postići repigmentaciju vitiligo žarišta. Samo liječenje traje nekoliko mjeseci.

Ako se liječenjem ne uspije postići repigmentacija žarišta, izbjeljivanje ostalih dijelova kože je druga opcija. Žarišta se radi kozmetičkih ciljeva mogu prekriti preparatima za kamuflažu.

Ako se lokalnom terapijom ne postigne repigmentacija, može se raditi presađivanje kože s mjesta koja nisu zahvaćena vitiligo promjenama na vitiligo žarišta.