Pubertet je radoblje života u kojem uslijed hormonalnih utjecaja djevojčice postupno prelaze u djevojke.

U tom periodu uz ostale promjene događa se i niz promjena na koži i u vlasištu.

Koža

Koža lica tijekom puberteta može postati masnija, što za posljedicu može imati pojavu akne.

Na koži tijela, posebice na bokovima, bedrima i na prsima, uslijed pojačanog rastezanja kože zbog rasta, mogu se pojaviti strije. Pojava strija ovisi o nasljednoj sklonosti i dijelom o njezi kože kremama i losionima koji mogu povećati elastičnost kože. U tu se namjenu koriste preparati s linolnom kiselinom.

Dlake i epilacija

Tijekom puberteta dolazi do pojave pojačane dlakavosti i do sazrijevanja dlaka (prelaska velus dlaka u terminalne, jače, tamnije dlake). Time se postavlja pitanje epilacije. S epilacijom se preporuča čekati do pojave prvih sekundarnih spolnih obilježja (razvoj grudi, širenje zdjelice, rast dlaka u predjelu pazuha, stidnom području i na drugim dijelovima tijela). Lasersko odstranjivanje neželjenih dlaka posljednjih je godina postalo metodom izbora. To je postupak kojim se postiže dugotrajno odstranjivanje neželjenih dlaka toplinskim uništavanjem dlačnog folikula i njegovog reproduktivnog sustava.

Znojenje

Zbog izraženijeg znojenja tijekom puberteta preporuča se pojačana higijena posebice pazuha i prepona. U tu svrhu najbolje je koristiti tvrde sapune koji imaju pH vrijednosti najsličnije onima na našoj koži (pH 5.5). Nakon pranja i ispiranja bitno je navedena područja temeljito obrisati. Preporuča se i skraćivanje dlaka, posebice ispod pazuha.

Kosa i nokti

U povijesti je uloga kose i noktiju bila zaštitna. Kosa je štitila od neželjenih mehaničkih i termičkih utjecaja, dok je noktima pripadala obrambena uloga. Biološka funkcija kose da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja, svedena je kod čovjeka na minimum. Danas je dominirajuća uloga kose i noktiju estetska. Lijepi, njegovani nokti i kosa jedan su od prvih dojmova koje steknemo.

Kosa

U našem vlasištu se nalazi oko 100.000 terminalnih vlasi. Broj vlasi nije jednak u svakom vlasištu, pa tako osobe sa svjetlom kosom (plava, crvena) imaju manji broj vlasi. Konačni izgled kose rezultat je djelovanja genetskih, hormonalnih i rasnih utjecaja. Folikul dlake je pod stalnim hormonalnim utjecajem.Vlas u svom razvitku prolazi kroz tri faze: anagenu (najdulja faza, traje 4-6 godina), katagenu i telogenu fazu.

Oštećenja vlasi

Vanjska oštećenja vlasi su najčešće posljedica dekorativnih zahvata. Uzroci mogu biti mehaničke, fizikalne ili kemijske prirode, Od mehaničkih uzroka najčešći je češljanje oštrim češljem ili najlonskom četkom. Najčešći fizikalni uzroci su sušenje kose izrazito toplim zrakom, oštećenja vlasi uslijed pretjeranog izlaganja kose suncu. Od kemijskih uzroka oštećenja vlasi najčešće se radi o bojanju kose, primjeni visoke koncentracije sredstava za izbjeljivanje te neodgovarajućih sredstava za pranje i njegu kose.

Preporuka za njegu kose

Preporuča se: pranje kose blagim šamponima, brisanje suhim, toplim ručnikom, sušenje kose po mogućnosti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. S bojanjem kose čekati čim dulje (minimum do 16.g ) dok sve dlake u vlasištu ne prijeđu u terminalni oblik. Posebice se preporuča izbjegavati bojanje kose u kućnoj radinosti. Pomodno šišanje kose (stanjivanje) otvara vlas i čini ju nezaštićenom prema vanjskim utjecajima. To zahtijeva posebni tretman njege kojim se zatvara nastali defekt na vlasi.

Obrve i trepavice zahtijevaju brižnu njegu. Dnevni ritual njege sastoji se od redovitog skidanje make up-a masnom kremom, pranja i češljanja. Ne preporuča se trajno odstranjivanje dlaka ovog područja jer to može biti samo trenutni modni hir.

Nokti

Nokti su proizvod kože. Građeni su od matriksa, nokatne ploče, ležišta nokta i pokožice. Debljina ploče nokta iznosi oko pola milimetra. Danas je raširen trend ugradnje i geliranja noktiju. Važno je naglasiti da ti tretmani oštećuju nokatnu ploču. Održavanje takvoga nokta zahtjeva brušenje kod svakog tretmana čime se stalno stanjuje nokatna ploča. Oštećenja nokta potaknuta ovim tretmanima mogu biti trajnog karaktera.

Njega zdravih noktiju bi se trebala sastojati od skraćivanja, po mogućnosti rašpom od papira ili kristalnog stakla, njege pokožice i premazivanja nokatne ploče zaštitnim lakovima za nokte.

Njega pokožice: najprije umasirati sredstvo za njegu u okolinu nokta, potom drvenim ili plastično-gumenim štapićem potiskivati pokožicu prema korjenu nokta. Nakon svakog pranja ruku prilikom brisanja potiskivati pokožicu nježno (bez krvi i bola) prema korjenu nokta.

Kod osoba koje su u čestom kontaktu s vodom preporuča se kod lakiranja nanijeti najprije podlak, potom troslojni dekorativni lak.

Rezati nokte na nogama ravno jer na taj način sprječavamo nastanak uraslog nokta. Nokte na rukama može se rezati ravno ili zaobljeno prema želji.

Brojni činitelji doprinose rastu kose i noktiju kao što je ishrana, opće zdravstveno stanje, hormoni, temperatura i količina svjetla. Dlake rastu brže kad je količina svjetla manja (zimi brže nego ljeti). U ishrani je bitno svakodnevno kozumirati zobene pahuljice, orašaste plodove (orah, lješnjak, badem) i najmanje dva puta u tjednu jesti zeleno povrće (blitva, salata, rikola…)

Recept za zdrave nokte i kosu (odnosi se na doručak ili večeru):

U zdjelu staviti 2 velike žlice zobenih pahuljica. Preliti ih prema želji vrućim slatkim mlijekom ili kiselim mliječnim proizvodima. Ostaviti desetak minuta da se pahuljice smekšaju. Možete prema želji dodati sitno narezane orahe, bademe, lješnjake, suhe šljive.