Atopijski dermatitis (AD) je najčešća upalna bolest kože koja pogađa preko 230 milijuna ljudi širom svijeta, s većom prevalencijom u zapadnim zemljama. Ova bolest, koja često zahvaća dojenčad, karakterizirana je suhom kožom, ekcemima i intenzivnim svrbežom.

Inflamacija u AD-u povezana je s imunološki posredovanom sistemskom upalom i nasljednim poremećajem kožne barijere, što rezultira povećanom propusnošću kože. Uloga crijevnog mikrobioma i prehrane postaje sve važnija u razumijevanju i liječenju ove bolesti.

Integralni pristup liječenju AD-a uključuje, uz intenzivnu njegu kože, i brigu o crijevnom mikrobiomu kako bi se utjecalo na sistemsku upalu. Neravnoteža crijevnog mikrobioma može značajno utjecati na jačinu sistemske upale i težinu kliničke slike AD-a. Stoga je uspostavljanje ravnoteže crijevne mikrobiote važan dio terapije.

Cijeli članak pročitajte na linku gdje je detaljno objašnjen integralni pristup koji uključuje analizu i ciljanu terapiju crijevnog mikrobioma te kako hrana bogata prebioticima i probioticima može pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju stope recidiva kod osoba s atopijskim dermatitisom.