[av_slideshow_full size=’featured’ stretch=” animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ src=” attachment=” attachment_size=” position=’top left’ repeat=’no-repeat’ attach=’scroll’]
[av_slide_full slide_type=’image’ id=’148′ video=” mobile_image=” video_format=” video_ratio=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_right caption_right_framed caption_framed’ link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” button_label=” button_color=’light’ link1=’manually,http://’ link_target1=” button_label2=” button_color2=’light’ link2=’manually,http://’ link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.1′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full]

[/av_slideshow_full]

[av_heading heading=’Infekcije kože: Impetigo’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Impetigo je površinska bakterijska infekcija kože koja se najčešće vidi u djece, posebice u ljetnim mjesecima.

Razlikujemo primarni impetigo (direktna bakterijska invazija prethodno normalne kože) i sekundarni impetigo (infekcija kože na mjestima ekcema, manjih trauma kože kao što su abrazije, ubodi insekata i sl.). Piodermija i impetigo contagiosa ponekad se koriste kao sinonimi za impetigo. Impetigo se najčešće vidi u djece uzrasta od 2 do 5 godina, iako starija djeca i odrasli mogu biti zahvaćeni. Impetigo se obično javlja u toplim, vlažnim uvjetima i lako se širi među osobama koje su u bliskom kontaktu. Uzročnici su Staphylococcus aureus i Streptococcus skupine A.

Klinička slika

Postoje 3 klinička oblika impetiga:

  1. Impetigo bez mjehura (ne-bulozni impetigo)

Impetigo bez mjehura je najčešći oblik impetiga. Početne promjene na koži su sitne papule koje mogu prijeći u mjehuriće (vezikule). Oko mjehurića se obično vidi crveni prsten.

Progresijom mjehurići postaju ispunjeni gnojnim sadržajem i nastaju karakteristične debele, prijanjajuće kraste zlatne boje. Ova promjena zbiva se tijekom jednog tjedna. Promjene su najčešće smještene u predjelu lica i ekstremiteta (ruke, noge). Pojava promjena može biti praćena povećanjem regionalnih limfnih čvorova.

  1. Impetigo s mjehurima (bulozni impetigo)

Impetigo s mjehurima je oblik impetiga koji obilježava pojava mjehurića koji se povećavaju u promjeru. Mjehuri su ispunjeni žutom, prozirnom tekućinom koja postaje tamnija i zamućenijeg izgleda. Vremenom dolazi do pucanja mjehura i do nastanka tanke, smeđe kraste. Broj promjena je manji nego u impetiga bez mjehura. Promjene su uglavnom smještene na trupu.

Bulozni impetigo je uzrokovan sojevima S. aureus koji produciraju eksfolijativni toksin A.

  1. Ektima

Ektima je ulcerativni oblik impetiga. Promjene se kroz epidermis šire i zahvaćaju i dermis. Klinički izgled promjena je defekt kože prekriven žutim krastama. Oko promjene se vidi uzdignuti ljubičasti prsten.

Impetigo može biti praćen poststreptokoknim glomerulonefritisom i reumatskom groznicom.

Uzročnici

Najčešći uzročnik impetiga je Staphylococcus aureus. Beta-hemolitički streptokok (prvenstveno skupine A, rijetko drugih serogrupa kao što su C i G) uzročnik je impetiga u manjem broju slučajeva, bilo samostalno ili u kombinaciji sa S. Aureus.

Kolonizacija sluznice nosa sa S. aureus može prethoditi nastanku impetiga.

Dijagnoza

Dijagnoza impetiga postavlja se na osnovi kliničkog izgleda promjena.

Impetigo se treba razlikovati od kontaktnog dermatitisa (ekcema). Promjene u impetiga su bolne; dok su promjene kod kontaktnog dermatitisa praćene svrbežom bez osjeta boli.

Mikrobiološka dijagnostika gnoja ili sadržaja mjehura je bitna kod pacijenata koji ne

reagiraju dobro na uobičajenu terapiju.

Terapija

Liječenje impetiga je bitno za sprječavanje širenja infekcije. Uključuje primjenu antimikrobnih preparata usmjerenih protiv uzročnika (protiv beta-hemolitičkog streptokoka i S. aureus). Ovisno o proširenosti infekcije liječenje može biti lokalno i sustavno.

  1. Lokalno liječenje se provodi kada je broj promjena na koži ograničena.

Preparat izbora u lokalnoj terapiji je mupirocin mast. Primjenjuje se 2-3 puta na dan.

Alternativni preparati za lokalnu primjenu su: fucidinska kiselina i tetraciklini.

  1. Oralni antibiotici u liječenju impetiga se preporučuju onda kada su impetigo promjene brojne i proširene. Preparati izbora za sustavno liječenje impetiga su: dicloxacillin, cephalexin ili clindamycin.

Terapija se provodi ovisno o kliničkoj slici, najčešće 7 dana.

Krustozne promjene se trebaju prati nježno. Pranje ruku je bitno za sprječavanje širenja infekcije među djecom.

Sažetak i preporuke

Impetigo je površinska,bakterijska infekcija kože koja najčešće zahvaća lice i udove. Klinički se manifestira papulama koje prelaze u mjehuriće bistrog, potom gnojnog sadržaja, pucaju uz nastanak žutih, adherentnih krasti.

Rjeđi klinički oblici su bulozni impetigo i ektima.

Impetigo može biti praćen poststreptokoknim glomerulonefritisom i reumatskom groznicom.

Glavni uzročnik je S.aureus; beta hemolitički streptokok uzrokuje manji broj slučajeva; sam ili u kombinaciji sa S.aureus

Za liječenje impetiga s manjim brojem lezija terapija izbora je lokalna primjena antibiotske masti – mupirocina 3 puta na dan u trajanju 7 dana.

Za prošireni oblik impetiga preporuča se primjena oralnih antibiotika.

Pranje ruku je važan čimbenik u sprječavanju širenja kod djece.

[/av_textblock]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_social_share title=’Podijeli’ style=” buttons=”]