FOTO-Peel je inovativni tretman koji tijekom iste sesije kombinira primjenu pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta i površinski kemijski peeling. Ideja kombiniranog učinka pulsirajućeg svjetla s kemijskim pilingom je rođena je 2005. godine sjajnom opservacijom prof. Marini-ja, plastičnog kirurga i dermatologa. Metoda se pokazala iznimno uspješnom i prakticira se u svim prestižnim centrima za estetsku dermatologiju i plasičnu kirurgiju diljem svijeta.

Indikacije primjene foto peel tretmana su:

crvenilo povezano s rosaceom

  • akne
  • proširene pore
  • sunčane i površinske pigmentacije
  • umorna koža
  • pomlađivanje kože: bore, znakovi starenja (uključujući i suncem uzrokovano starenje)
  • gubitak tonusa kože
  • starenje vrata i dekoltea

Tretman je siguran, bez neželjenih učinaka i dugog vremena oporavka. Rezultat tretmana je stimulacija sinteze kolagena, što se vidi kao poboljšani tonus i povećana debljina kože tretiranog područja, uz smanjenje vidljivih kapilara i neželjenih pigmentacija, ujednačavanje boje kože. Tretman se provodi na području lica, vrata, dekoltea, ruku i leđa.

Koji je mehanizam djelovanja?

Princip djelovanja tretmana se temelji na tehnologiji pulsne svjetlosti, odnosno selektivne fototermolize, prema kojoj se  emitirana svjetlosna energija  selektivno apsorbira od strane ciljnog tkiva (smeđe mrlje, kapilare, …). Na taj se način događaju promjene samo u željenim strukturama kože: zagrijavaju se kolagena vlakna s ciljem stimulacije proizvodnje novih kolagenih i elastičnih vlakana, uklanjaju se neželjene kapilare i pigmentirane mrlje.

Pulsno svjetlo visokog intenziteta smanjuje proizvodnju sebuma ( loja), smanjuje koncentraciju P.acnes čime bitno ubrzava liječenje kod akne pacijenata i rosacee.

Druga terapijska metoda ima za cilj indukciju blagog ljuštenja kojim se ostvaruje uklanjanje površinskih odumrlih stanica s površine kože što daje koži sjaj i glatkoću.

Većina pacijenata dobro podnosi tehniku ​​foto peelinga. Anestezija nije potrebna. Sam tretman traje oko sat vremena. Kombiniraju se dva prolaska pulsnog svjetla različitih parametara i kemijski peeling.

Prije samog tretmana kožu je potrebno temeljito očistiti. Tijekom tretmana su oči zaštićene posebnim naočalama, a tretirano područje je prekriveno  tankim slojem hladnog gela. Nakon tretmana apliciraju se obnavaljajući balzami.

Vrijeme oporavka kože traje 2-10 dana ovisno o regeneracijskoj sposobnosti kože. Koža je neposredno nakon tretmana blago otečena i crvena kroz dan-dva. Crvenilo i ljuštenje može biti prisutno narednih tjedan dana. Nakon tretmana izuzetno je važno izbjegavati direktno izlaganje suncu 48 sati nakon tretmana uz obveznu primjenu preparata sa visokim zaštitnim faktorom.

Dnevne aktivnosti u fazi oporavka su bez ograničenja.

Kad se vide rezultati?

Rezultati se vide već  tjedan dana nakon prvog tretmana a očituju se poboljšanjem teksture i tona kože, smanjenjem crvenila i “flushing” epizoda kod rosacea pacijenata, smanjenjem pigmentacija, sužavenjem pora, i smanjenjem bora usljed povećane proizvodnje kolagena u dermisu.

Akne pacijenti nakon tretmana imaju znatno manji broj upalnih promjena, smanjenu proizvodnju loja i smanjenu pigmentaciju ožiljaka.

Broj tretmana varira od pacijenta do pacijenta i ovisi o problematici i stupnju bolesti. Općenito za postizanje optimalnih rezultata, potrebno je 3-4 tretmana u razmacima 3-5 tjedana.

Kada se postigne željeni rezultat, preporučaju se tretmani održavanja na godišnjoj bazi.