Bolest vlasišta koja uglavnom pogađa muškarce srednje životne dobi. Klinički se manifestira folikulitisom, odnosno upalom korjena dlake. U pojedinom, upaljenom folikulu vidi se 6 do 20 dlaka za razliku od normalnog folikula u kojem se vide 2-3 dlake.  Točan uzrok nastanka bolesti se ne zna. Smatra se da se radi o pretjeranom odgovoru na Staphylococcus aureus.

Zbog  moguće sličnosti s drugim upalnim bolestima vlasišta (gljivične i bakterijske etiologije), preporuča se učiniti mikološku analizu, bris bakteriološki, a kod dvojbenih slučajeva i biopsiju s patohistološkom analizom.

Dijagnoza se postavlja suhom trihoskopijom kojom se vidi djelomični gubitak  folikularnih otvora s jedne strane, dok se s druge strane u jednom, upaljenom folikulu vidi 6-20 dlaka, obavijenih rožnatom ovojnicom, folikularne pustule, ožiljci uz fluktuaciju potkožnog tkiva.

U terapiji se pokazala najučinkovitija  peroralna kombinacija dva antibiotika kroz period od nekoliko tjedana do godinu dana, ovisno o težini kliničke slike uz dodatak cinka.

Lokalno se primjenjuju antiseptici (triklosan, benzoil-peroksid) i antibiotici (klindamicin).

Studije o učinku fotodinamske (PDT) terapije pokazuju obećavajuće rezultate.