Dječja dermatologija

Dijagnosticiramo i liječimo dječje dermatološke bolesti!

Dječja koža razlikuje se od kože odraslih pa je samim time potreban poseban pristup u liječenju dermatoloških bolesti. Nudimo vam niz tretmana i terapija koji uključuju: liječenje atopijskog dermatitisa, tjemenica, psorijaze, pregled i praćenje madeža (dermatoskopija), liječenje pelenskog dermatitisa, infekcije kože, impetiga i vaskularne anomalije.

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća upala koju karakterizira jak svrbež. Nastaje zbog složenog međudjelovanja okolišnih i genetskih čimbenika. Mutacije epidermalnog filagrina uzrokuju suhu i osjetljivu kožu te pojavu ekcema. Ekcemi su crvena, suha, ljuskava žarišta praćena svrbežom.

U dojenačko doba ekcemi su u akutnom obliku najčešće vlažni i sadrže žućkaste kraste. Javljaju se u predjelu vlasišta, obraza, trupa i velikih pregiba (koljena i laktovi). Područje pelenske regije u pravilu je pošteđeno.

Atopijski dermatitis u dječjoj dobi obilježen je ekcematoidnim, suhim promjenama s manje vlaženja u predjelu vrata, koljenskih i lakatnih jama te ručnih zglobova i gležnjeva.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Cilj liječenja je ukloniti simptome (svrbež i ekcem) i spriječiti ponovnu pojavu bolesti uz minimalni terapijski rizik. Vrlo je djelotvorna uljna kupka u mlakoj vodi (temperatura 30-32°C) koja traje 3-5 minuta.

Preporučuje se u 3 minute nakon kupanja nanijeti emolijentno sredstvo za njegu kože koje ublažava svrbež i djeluje protuupalno.

Temelj lokalne terapije još uvijek su kortikosteroidni pripravci, kombinacija lokalnog antibiotika s kortikosteroidom, kalcineurinski inhibitori/tacrolimus (Protopic) i pimecrolimus (Elidel), a kod izraženog svrbeža primjenjuju se antihistaminici.

U liječenju je ključna odgovarajuća higijena, njega kože, redovita uporaba emolijentnih sredstava te nošenje odjeće od prirodnih materijala.

Tjemenica i seborejički dermatitis dojenačke dobi

Tjemenica je pojava seborejičkog dermatitisa u dojenačkoj dobi, najčešće u prva tri mjeseca života. Tjemenica se nerijetko javlja zajedno s atopijskim dermatitisom ili psorijazom. Ova bolest ima  dobru prognozu jer gotovo uvijek spontano prolazi nakon 6 do 8 tjedana.

Impetigo

Impetigo je površinska bakterijska infekcija kože koja se javlja kod djece u dobi od 2 do 5 godina, najčešće u ljetnim mjesecima.

Širi se bliskim kontaktom, a zahvaća lice i udove. Klinički se manifestira papulama koje prelaze u mjehuriće bistrog, potom gnojnog sadržaja; kad puknu, na tim mjestima nastanu žute, adherentne kraste.