Kod dermatoloških manifestacija bolesti srca važno je znati da kardiovaskularni poremećaji,  kao i neki lijekovi za bolesti srca mogu biti povezani s kožnim  reakcijama.

Dva od pet kriterija za dijagnosticiranje  reumatske groznice kod bolesnika s akutnim karditisom  povezane  su s kožom, uključujući i potkožne čvoriće i koreju.

Žute naslage koje se često pojavljuju oko očiju (xanthelasma), najčešće su znak povišenih vrijednosti kolesterolai triglicerida i u principu  mogu  predvidjeti kardiovaskularnu bolest; neovisno o drugim čimbenicima.

Psorijaza je često povezana s povišenim vrijednostima šećera, kolesterola i triglicerida, a samim tim i s povišenim rizikom kardiovaskularnog inidenta.

Većina pacijenata koji posjete dermatologa,  traže samo kozmetički tretman za uklanjanje postojećih nedostataka, jer u tom trenutku nemaju značajnijih zdravstvenih tegoba. No, dermatolozi koji razumiju simptome,  mogu vrlo lako prepoznati  relativno visoke rizike za koronarnu bolest srca, te pacijentu preporučiti da se obrati specijalisti-kardiologu za daljnju i detaljniju dijagnostičku obradu i liječenje.