Bolesti stopala

Tu smo za vas da nađemo uzrok boli!

Stopalo se sastoji od 26 malih kostiju i 14 mišića. Uzrok boli stopala može biti u mišićima, kostima, zglobovima, zglobnim čahurama, tetivama i ligamentima. Uz upalne simptome bol u stopalu može biti povezana sa strukturom stopala ili nekom bolešću. Poliklinika Manola pruža usluge iz područja podologije i okuplja vrhunski tim podologa koji će prije svega pokušati naći uzrok boli.

Nazovite nas

+385 1 4833 383

Adresa

Ul. kneza Branimira 41-E1, Zagreb

Kurje oko

Kurje oko je rožnata izraslina koja nastaje uslijed nepravilne statike stopala ili ponavljane traume (pritisak i trenje) između nožnih prstiju ili između prstiju i obuće. Simptomi kurjeg oka su opipljiva rožnata izraslina i bol kod hodanja. Ponekad simptome prate i znakovi upale: otok, toplina i crvenilo.

Deformacije stopala i prstiju također mogu dovesti do nastanka kurjeg oka.

Liječenje kurjeg oka

Kurje oko se ne može izliječiti u jednom tretmanu. Trajanje liječenja ovisi o dužini trajanja kurjeg oka i njegovom smještaju u koži (dubini). Kurje oko se tretira posebnim podološkim instrumentima; u tretmanu se uklanja rožnati dio da bi se kurje oko dovelo do površine kože.

Uzrok nastanka kurjeg oka u većini je slučajeva neudobna, odnosno neadekvatna obuća.

Kod kurjeg oka na prstima i između prstiju, uz tretman, preporučuje se nošenje zaštitne tubice – spužvastog pomagala koje se stavlja na prst na kojem se nalazi kurje oko.

Ragade

Ragade su puknuća kože na stopalima i/ili rukama. Radi se o učestaloj kožnoj manifestaciji koja se javlja kod desetak posto odrasle populacije. Klinički se ragade manifestiraju kao bolna puknuća kože koja nastaju ograničeno na dlanovima ili tabanima, češće u zimskim mjesecima. Teži oblici ragade mogu krvariti čime postaju moguće ulazno mjesto za infekciju.

Uzroci nastanka ragada su: genetska predispozicija, konstitucija (pretilost), nošenje neadekvatne obuće, suha koža, postojeća bolest kože (psorijaza, atopijski ekcem…) i učestali kontakt s vodom.

Liječenje ragada

Ragade se liječe redovitom primjenom emolijenata – preparata za zamašćivanje kože. Kod ragada na stopalima uz njegu se preporučuje nošenje udobne obuće i redoviti odlasci na podološke tretmane svakih 4-6 tjedana s ciljem izravnavanja ragada s okolnom kožom.

U fazama pogoršanja savjetuje se dermatološki pregled radi preporuke liječenja.

Kod postojanja natisaka, važno je nošenje ortopedskih uložaka za cipele koji su napravljeni prema vlastitom otisku.

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože (epidermisa) odnosno njegovog rožnatog sloja. Njome su najčešće zahvaćeni tabani gdje se manifestira kao žućkasto zadebljanje kože.

U većini slučajeva zadebljanja kože su bezbolna, međutim prilikom stalnog i dugotrajnog pritiska stanje se može pogoršati, koža puca pa zadebljanja kože postaju bolna.

Uzroci su: prekomjerna tjelesna težina, dijabetes, bolesti štitnjače, zanemarivanje higijene stopala, spuštena stopala.

Kada je nastanak hiperkeratoze povezan s vanjskim čimbenicima (prekomjerna tjelesna težina, trenje, pojačan pritisak) potrebno je ukloniti taj uzrok. Adekvatna obuća uklanja pritisak.

Liječenje hiperkeratoze

Preporučuje se svakih 4-6 tjedana napraviti podološki tretman i skinuti zadebljanu kožu posebnim nastavcima podološkog seta.

Osobama s „deformacijom stopala“ koje su sklonije zadebljanju kože na stopalima preporuča se izrada ortopedskih uložaka napravljenih prema individualnom otisku stopala.

Svakodnevno korištenje hidratantnih krema pomoći će u obnavljanju suhe i zadebljane kože.