Kosa

U povijesti je uloga kose bila zaštitna: zaštita od neželjenih mehaničkih i termičkih utjecaja. Biološka funkcija kose da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja svedena je na minimum. Danas je dominirajuća uloga kose estetska. Kosa je jedan od simbola ženske ljepote. Zdrava i lijepa kosa čini nas zadovoljnima i samouvjerenima.

U našem se vlasištu nalazi oko 100.000 terminalnih vlasi. Broj vlasi nije jednak u svakom vlasištu, pa tako osobe sa svjetlom kosom (plava, crvena) imaju manji broj vlasi. Konačni izgled kose rezultat je djelovanja genetskih, hormonalnih i rasnih utjecaja. Folikul dlake je pod stalnim hormonalnim utjecajem. Vlas u svom razvitku prolazi kroz tri faze: anagenu (najdulja faza, traje 4-6 godina), katagenu i telogenu fazu.

Vanjska oštećenja vlasi su najčešće posljedica dekorativnih zahvata. Uzroci mogu biti mehaničke, fizikalne ili kemijske prirode, Od mehaničkih uzroka najčešći je češljanje oštrim češljem ili najlonskom četkom. Najčešći fizikalni uzroci su sušenje kose izrazito toplim zrakom, oštećenja vlasi uslijed pretjeranog izlaganja kose suncu. Od kemijskih uzroka oštećenja vlasi najčešće se radi o bojanju kose, primjeni visoke koncentracije sredstava za izbjeljivanje te neodgovarajućih sredstava za pranje i njegu kose.

Alergije na sastojke boja za kosu

Kako bi dobili željenu nijansu kose, većina nas boja kosu koristeći pri tome trajne (permanentne) i polutrajne (semi-permanentne) boje. U oko 5% ljudi koji koriste boje za kosu javljaju se reakcije. Najčešće su to lokalne reakcije po tipu kontaktnog dermatitisa ili urtikarije. Znatno rjeđe se vide sistemske reakcije tipa anafilaksije.

Alergijske reakcije se najčešće javljaju na paraphenylenediamine. Paraphenylenediamine (PPD) je kemijska tvar koja se široko primjenjuje u trajnim bojama za kosu. Ima ga u tekstilu, tamno obojenom make-upu, tetovažama, fotografskim filmovima, fotokopirnoj tinti, crnoj gumi, uljima. Alergije na ostale sastojke boja za kosu su iznimno rijetke.

Upotreba PPD kao boje za kosu je popularna, jer je trajna boja koja daje prirodan izgled. Boja kose je postojana i nakon višekratnog pranja ili trajne ondulacije (minival).

PPD boje za kosu dolaze pakirane u dvije boce: jedna sadrži PPD boju; druga aktivator. PPD je bezbojna tvar koja treba kisik kako bi postala obojana. U djelomično oksidiranom stanju može uzrokovati alergiju kod osjetljivih osoba. Potpuno oksidiran PPD nije alergen tako da osjetljivi pojedinci mogu bez straha od alergije nositi perike ili krznene kapute.

Kontaktni dermatitis može biti irirartivni (iritacija na mjestu primjene boje) ili kontaktni alergijski dermatitis koji nastaje kao posljedica alergijske reakcije na sastojak boje za kosu. Promjene su najčešće smještene na gornjim, ponekad i donjim vijeđama, uškama, u vlasištu, na licu i vratu.

Manifestiraju se kao otok, crvenilo sa ili bez mjehurića. Promjene su praćene svrbežom. Kontaktna urtikarija vidi se na mjestu kontakta kao uzdignuti, crveni otok.

Anafilaksija se javlja rijetko. Anafilaksija je burna alergijska reakcija koja tipično zahvaća više organskih sistema i obično zahtijeva hitno liječenje.

Dijagnoza se postavlja epikutanim testiranjem.

Kako znati jeste li alergični na boju za kosu

Većina preparata za bojanje kose, posebice oni koji sadrže PPD, na ambalaži imaju upozerenje da se preporuča učiniti epikutani test prije primjene. Postoje dva bazična epikutana testa kojima se provjerava preosjetljivost na PPD.

Liječenje dermatitisa uzrokovanog PPD

Kod akutnog, teškog dermatitisa uzrokovanog PPD bojom za kosu isperite kosu blagim šamponom da spriječite daljnji prodor alergena. Na zahvaćeni dio kože stavite obloge   otopine 2% vodikova peroksida ili kalijevog permanganata razrijeđenog u omjeru 1:5000. Time će se PPD potpuno oksidirati. Za skidanje nastalih krusti preporučaju se vlažni oblozi hladnog maslinovog ulja. Liječenje se potom nastavlja primjenom blagih kortikosteroidnih krema ili emulzija. U težim slučajevima potrebna je primjena kortikosterida u obliku tableta.

Liječenje PPD dermatitisa na ostalim dijelovima tijela (osim vlasišta) provodi se primjenom lokalnih steroida u obliku krema / emulzija.

Što je potrebno znati ako ste alergični na PPD

Ukoliko ste alergični na PPD potrebno je izbjegavati upotrebu svih oksidacijskih tipova boja za kosu. Ove boje za kosu obično dolaze u preparatima sa dvije boce. Informirajte Vašeg frizera o postojanju alergije na PPD. Polutrajne boje mogu biti prihvatljiva alternativa za Vas s tim da oko 10% populacije koja ima alergijske reakcije na PPD reagira i na polutrajne boje. Stoga se preporuča prije primjene polutrajne boje učiniti testiranje. U tom slučaju kao zamjena preporuča se primjena biljnih boja ili boja na bazi metalnih soli; iako se njima ne postiže trajno bojanje.

Zapravo, u osoba alergičnih na PPD ne postoji trajna boja za kosu koja sa sigurnošću neće izazvati alergijsku reakciju.

Upozorite Vašeg liječnika i stomatologa da imate alergiju na PPD jer je to vrlo važna informacija posebice kod zahvata u kojima Vam je potreban lokalni anestetik.

Alergija na PPD Vas može učiniti osjetljivim na druge sastojke, te bi trebali izbjegavati proizvode koji sadrže sljedeće:

  • Azo boje: koriste se u polutrajnim i privremenim bojama za kosu, kemijskim olovkama, benzinu, kao boja u prehrambenim namirnicama i lijekovima
  • Benzokain i prokain: koriste se kao lokalni anestetici u medicini i stomatologiji
  • Sulfonamidi, sulfoni, sulfa lijekovi: PPD alergija povećava osjetljivost na lijekove iz ove skupine
  • Para-aminobenzojeva kiselina (PABA): nalazi se u preparatima za zaštitu od sunca.
  • Para-aminosalicilna kiselina

Alternativna imena za paraphenylenediamine:

PPD ili PPDA

  • Orsin™
  • Rodol™
  • Ursol™

Preporuka za njegu kose

Preporuča se: pranje kose blagim šamponima, brisanje suhim, toplim ručnikom, sušenje kose po mogućnosti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. S bojanjem kose čekati čim dulje (minimum do 16-te godine ) dok sve dlake u vlasištu ne prijeđu u terminalni oblik. Posebice se preporuča izbjegavati bojanje kose u kućnoj radinosti. Kod bojanja kose primjenjivati prirodne boje. Pomodno šišanje kose (stanjivanje) otvara vlas i čini ju nezaštićenom prema vanjskim utjecajima. To zahtijeva posebni tretman njege kojim se zatvara nastali defekt na vlasi. Preporuča se kosu ljeti njegovati preparatima koji u sebi imaju zaštitni faktor.

Obrve i trepavice zahtijevaju brižnu njegu. Dnevni ritual njege sastoji se od redovitog skidanje make up-a masnom kremom, pranja i češljanja. Ne preporuča se trajno odstranjivanje dlaka ovog područja jer to može biti samo trenutni modni hir.