[av_slideshow_full size=’featured’ stretch=” animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ src=” attachment=” attachment_size=” position=’top left’ repeat=’no-repeat’ attach=’scroll’]
[av_slide_full slide_type=’image’ id=’146′ video=” mobile_image=” video_format=” video_ratio=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_right caption_right_framed caption_framed’ link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” button_label=” button_color=’light’ link1=’manually,http://’ link_target1=” button_label2=” button_color2=’light’ link2=’manually,http://’ link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.1′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full]

[/av_slideshow_full]

[av_heading heading=’Najčešće promjene nokta’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’ color=” custom_font=”][/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Zdrav nokat ima glatku, sjajnu površinu bez nepravilnosti, proziran je, uokviren intaktnim naborima, te pokazuje pravilne odnose između dužine i širine nokta koji variraju od prsta do prsta, a jasno su uočljive razlike između prstiju ruke i nožnih prstiju. Matriks nokta jedina je struktura koja proizvodi nokat i smješten je ispod gornjeg nabora nokta. Svako oštećenje matriksa može se odraziti na konzistenciju, oblik i transparentnost nokta. Nespretno, pogotovo pretjerano manikiranje (npr. intenzivno pomicanje nabora), rezanje „zanoktica, pritisak na lunulu (bijeli polukružni dio nokta), korištenje agresivnih sredstava za njegu i štošta drugo često izazivaju oštećenja na noktima. Potrebno je dobro poznavanje građe kao i kinetike rasta noktiju kako bi se u ovakvim slučajevima mogao dati kvalitetan savjet. Učestali kontakti s vodom najčešće vode do lomljenja noktiju, kako po dužini (onihoreksija) tako i lamelarno (onihoskizija).

Preduvjeti za kvalitetnu dijagnostiku i liječenje bolesti nokta su temeljito poznavanje anatomije, biologije, patologije, rasta noktiju, cirkulacije i inervacije. Najbrži rast pokazuje nokat najdužeg prsta dominantne ruke, znači najčešće nokat srednjaka desne ruke: cca. 0,08–0,15 mm dnevno. Rast noktiju ubrzan je ljeti i preko dana, dok je zimi i preko noći sporiji. Tjelesna aktivnost, napose ruku (šaka) i nogu (stopala), također ubrzava rast noktiju. Rast noktiju na nožnim prstima sporiji je za otprilike trećinu vremena nego na prstima ruku. Nokat srednjaka za 8 do 10 mjeseci prolazi kroz kompletan ciklus rasta; na nožnom palcu taj se ciklus proteže na 18 mjeseci, a može potrajati i duže ukoliko osoba pati od vaskularnih smetnji ili je teški pušač. Za opskrbu krvlju u prstima zaslužne su volarne i dorzalne arterije; pritom se sâm nokat krvlju opskrbljuje prvenstveno putem volarnih arterija. Inervacija prstiju također se sastoji od dviju mreža živčanih vlakana, a to su dorsalni i volarni digitalni živci. Nokatni organ sastavni je dio jagodice prsta, zajedno s distalnim interfalangealnim zglobovima, te predstavlja jedno od najvažnijih čovjekovih osjetila. Bez nokta spretnost ruke znatno je umanjena.

Urasli nokat

Urasli nokti najučestalija su oboljenja noktiju kod djece i adolescenata, no ima ih i u drugim dobnim skupinama. Kod novorođenčadi i dojenčadi konzervativno liječenje ustrajnom masažom i stavljanjem flastera najčešće daje rezultata. I kod adolescenata se, u početnoj fazi urastanja nokta, može primijeniti konzervativna terapija umetanjem vate ispod bočnog donjeg ruba nokta, natezanjem lateralnog nokatnog nabora čvrsto zalijepljenim flasterom, te nadogradnjom (podebljanjem) nokatnog ruba akrilom (akrilnim noktom). Postavljanje udlage u obliku plastične cjevčice uz rub nokta smatra se semikonzervativnom metodom jer iziskuje lokalnu anesteziju. Metoda izbora u uznapredovalim slučajevima je fenolna kaustika.

Rezultat je ponešto sužen nokat bez daljnjih nedostataka. Alternativno sredstvo je 10- do 20%-tna natrijeva lužina.

Cjevasti nokti

Najučestaliji oblik cjevastih noktiju simetričan je, genetski uvjetovan, a do izražaja dolazi od treće do četvrte životne dekade. Asimetrični oblici najčešće su posljedica anomalija stopala ili kroničnih bolesti kože. Za simetrične cjevaste nokte karakteristično je poprečna zaobljenost u donjem dijelu nokta, što u ekstremnom slučaju može završiti potpunim zaobljenjem u obliku cijevi. Uzrok leži u progresivnom proširenju kosti završne falange uslijed kojeg se nokat izvija prema gore. U manje izraženim slučajevima često je dovoljno suziti nokat s pomoću fenolizacije. U ekstremnim slučajevima dodatno je potrebna plastika nokatnog ležišta.

Reketni nokti

Najučestaliji su na palčevima, no mogući su i na drugim prstima, vrlo rijetko i na nekom nožnom prstu. Ova se anomalija nasljeđuje autosomalno dominantno, u različitom intenzitetu i obliku. Uslijed preuranjenog okoštavanja epifizne fuge zaustavlja se uzdužni rast završne falange u dobi od cca. 10 god., dok se kost uslijed apozicije širi. Rezultat je kratak i širok završni članak koji podsjeća na teniski reket. Kod željene korekture operativnim putem radi se obostrana biopsija nokta uz plastiku nokatnog nabora.

Rascijepljeni nokti

Traume nokta s ožiljcima na matriksu i/ili stvaranjem pterigija izazivaju parcijalno zaustavljanje rasta nokta što rezultira rascjepom u noktu. Moguće su dvije različite korektivne metode:

  • ekscizija ožiljaka i zatvaranje matriksa vrlo finim šavom ili
  • transplantacija matriksa.

Trapezni nokti

Katkad se može razviti vrlo veliki haluksni nokat koji je djelimično urastao u lateralne nabore i nalik je trapezu, što posebno mladim damama predstavlja kozmetički problem. U ovakvom se slučaju nokat može lagano suziti fenolizacijom matriksnog roga, te se suvišni proksimalni dijelovi lateralnih nabora mogu odstraniti.

Tumori nokta

Poznato je više od 120 različitih tumora, tumoroznih tvorevina i reaktivno-degenerativnih procesa na noktima. Većinom su dobroćudni, te se mogu odstraniti bez značajnih deformacija nokta, uz preduvjet dobrog poznavanja njihove prirode i odlika njihova rasta.

Pigmentacije nokta

Najčešći uzrok promijenjene pigmentacije nokta je gljivična infekcija nokta koju je potrebno dokazati mikološkom obradom I shodno nalazu liječiti.

Drugi najčešći uzrok promjene boje nokta je hematom ili krvarenje ispod nokatne ploče. Krvarenje ispod nokatne ploče najčešće nastaje nakon traume (.uske cipele, duže pješačenje, intenzivan trening ). Hematom se može lako dijagnosticirati uz pomoć dermatoskopa.

Psorijatične promjene na noktima vrlo često izgledaju kao tzv.“uljne mrlje“ ili kao sitne udubine na nokatnoj ploči a ponekad i kao zadebljanja nokatne ploče- tada mogu podsjećati na gljivičnu infekciju nokta.

Među najtežim problemima na području bolesti nokta je razlikovanje dobroćudne od zloćudne melaninske pigmentacije nokta, odnosno razlikovanje madeža od melanoma smještenoj u ležištu nokta.

Ponekad nije moguće sa sigurnošću postaviti dijagnozu dermatoskopom.

U tom slučaju se radi biopsijska tehnika kojom se kompletno odstranjuje žarište melanocita koji su uzrok nastanka pigmentacije.

Ukoliko se histološkim putem postavi dijagnoza melanoma nokta, uslijedit će operativni zahvat u skladu s invazijskim stupnjem oboljenja.

Ekstrakcija (čupanje) nokta

  • Nažalost, ekstrakcija nokta još uvijek je gotovo refleksna radnja mnogih kirurga. Tek u rijetkim slučajevima ovaj je postupak indiciran kao jedina mjera. Ekstrakcijom se nokat ne uljepšava, jako ga se traumatizira, te često postaje osjetljivijim za gljivične infekcije.

Zaključak

Sve operacije na noktima treba provesti u skladu s funkcionalnim i estetskim kriterijima. Nijedan drugi dio tijela nije toliko eksponiran kao što su to ruke, stoga je estetski faktor od velike važnosti. Vodeći računa o anatomskim datostima pacijenta, često se mogu postići izvanredni rezultati.

[/av_textblock]

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′]

[av_social_share title=’Podijeli’ style=” buttons=”]